Kan ik mijn (schoon)moeder of mijn zus laten registreren als gastouder?
Ja, dat kan, zolang zij voldoen aan de eisen voor gastouderopvang, zoals bijvoorbeeld een EHBO-certificaat en een VOG. Gastouderbureau Samen helpt hierbij met begeleiding en registratie.
Wat zijn de vereisten om gastouder te worden?
Om gastouder te worden moet u voldoen aan wettelijke eisen, zoals het hebben van een geldig diploma, een EHBO-certificaat, een VOG, inschrijving in het personenregister en zorgen voor een veilige en hygiënische omgeving voor de kinderen.
Krijg ik als gastouder ondersteuning bij het opstarten van mijn gastouderopvang?
Ja, Gastouderbureau Samen biedt uitgebreide ondersteuning bij het opstarten van uw gastouderopvang, inclusief trainingen en informatie over wet- en regelgeving.
Hoe bepaalt een gastouder het uurtarief?
Gastouders bepalen hun eigen uurtarief. Gastouderbureau Samen kan de gastouder een advies geven.
Hoe werkt de inschrijving en registratie als gastouder bij Gastouderbureau Samen?
Gastouders kunnen zich inschrijven door contact op te nemen met Gastouderbureau Samen. Na een kennismakingsgesprek en het doorlopen van de vereiste stappen, zoals het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en registratie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), worden ze officieel geregistreerd.
Hoe vind ik nieuwe vraaggezinnen via Gastouderbureau Samen?
Gastouderbureau Samen ondersteunt gastouders actief bij het vinden van vraaggezinnen die passen bij hun opvangstijl en beschikbaarheid, zodat ze eenvoudig nieuwe gezinnen kunnen ontmoeten.
Hoe verloopt het kennismakingstraject met een gastouder?
Het kennismakingstraject begint met een intakegesprek bij Gastouderbureau Samen, waarbij de wensen en behoeften van de ouders worden besproken. Daarna worden ouders voorgesteld aan geschikte gastouders. Er is ruimte voor kennismakingsgesprekken om een persoonlijke klik te vinden, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen.
Hoeveel kinderen mogen er tegelijkertijd opvangen worden bij een gastouder?
Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tot 13 jaar opvangen waarvan: maximaal 5 kinderen tot 4 jaar, maximaal 4 kinderen tot 2 jaar en maximaal 2 kinderen tot 1 jaar. Dit maximum aantal kinderen is inclusief de eigen kinderen (tot 10 jaar) van de gastouder.
Wat zijn de kosten en vergoedingen voor de gastouder bij Gastouderbureau Samen?
De vergoeding die gastouders ontvangen kan variëren. Gastouderbureau Samen biedt duidelijkheid over de afspraken die zij met het bureau en de ouders maken, inclusief declaratie van kosten zoals voeding en materialen.
Welke opleidingsmogelijkheden zijn er voor gastouders bij Gastouderbureau Samen?
Gastouderbureau Samen biedt verschillende opleidingsmogelijkheden, waaronder trainingen via KinderwijsTV, gericht op kinderontwikkeling, EHBO en communicatie met ouders.
Wat zijn mijn rechten en plichten als gastouder bij Gastouderbureau Samen?
Gastouders hebben recht op een duidelijk contract met ouders en moeten zich houden aan afspraken over vergoedingen en verantwoordelijkheden met betrekking tot kinderopvangtoeslag en veiligheid. Verwijzing naar ons pedagogisch beleidsplan.
Hoe regel ik mijn administratie en belastingen als gastouder?
Gastouderbureau Samen ondersteunt gastouders met administratieve begeleiding, zodat ze eenvoudig hun inkomsten en uitgaven kunnen bijhouden en belastingaangifte kunnen doen.
Ziekte als gastouder: Wat zijn de richtlijnen?
Gastouderbureau Samen biedt ondersteuning bij vervangingen voor ouders tijdens ziekte of vakantie, zodat de continuïteit van de opvang voor vraagouders gewaarborgd blijft. Als gastouder die vanuit huis werkt, ontvang je geen doorbetaling bij ziekte. Indien je als gastouder aan huis werkt, heb je eerst twee wachtdagen. Na deze periode ontvang je wel een uitbetaling van 70%, maar ouders hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Wanneer deze situatie zich voordoet, bieden wij altijd advies en begeleiding.